Verliesaversie en nieuwe uitdagingen: effectieve tactieken


persoon die twijfelt over een keuze

Ben je al een tijdje ontevreden over je huidige baan? En heb je moeite met het zetten van de stap naar een nieuwe uitdaging? Wellicht speelt verliesaversie hierin een belangrijke rol.

In de psychologie staat verliesaversie voor de neiging om harder te vechten om verlies te vermijden dan om winst te behalen. De angst voor het onbekende kan resulteren in het vasthouden aan een situatie waar je eigenlijk uit wilt. Simpelweg omdat het bekend is. Hoe doorbreek je deze impasse en geef je jezelf een duwtje in de goede richting?

1. Bewustzijn

Het bewust worden van verliesaversie is de eerste stap naar verandering. Weten dat deze neiging bij iedereen voorkomt, creëert denkruimte. Ga vervolgens op een andere manier met het principe om. Maak een gedetailleerde lijst van de voor- en nadelen van een nieuwe baan. Het visueel waarnemen van meer voordelen kan een gevoel van winst creëren en je motivatie versterken.

2. Creëer zekerheid

Een goede voorbereiding op je zoektocht naar een nieuwe baan kan de angst voor het onbekende verminderen. Stel heldere langetermijndoelen voor jezelf en beoordeel of de nieuwe baan daarin past. Zelfinzicht is hierbij essentieel. Begrijp wat voor jou belangrijk is in werk, weet wat je sterke punten zijn en zorg ervoor dat deze naar voren komen in je nieuwe rol. Wees selectief en zoek naar een baan die echt bij jou past.

3. Relativeer

In veel gevallen is het niet het einde van de wereld wanneer de nieuwe stap anders uitpakt dan gedacht. Het is dan een leermoment dat waardevolle inzichten biedt. Een ´verkeerde stap´ kan heel veel inzicht geven in wat je niet wilt. Het kan daarmee een kans zijn om verder te groeien.

Zet de stap

Door te focussen op de winst, zekerheid te creëren en te relativeren, kun je de weg vrijmaken voor een volgende carrièrestap. Onthoud dat elke stap, zelfs als het anders uitpakt dan verwacht, waardevolle ervaringen en inzichten met zich meebrengt. Neem de regie te nemen en zet met vertrouwen de volgende stap in je loopbaan.

Meer informatie

Lees meer over de loopbaantrajecten die ik aanbied.