Hellup, ik heb een coachvraag!


De coach is populair: steeds meer mensen worden gecoacht. Tegelijkertijd stijgt het aantal coaches explosief: maar liefst 63.000 (!) coaches staan ingeschreven bij de KvK. Wanneer kan een coach van nut zijn? En vooral: hoe vind je een goede coach?

Het wordt steeds gewoner om een coach in te zetten. Dit kan zijn wanneer er directe problemen zijn, bijvoorbeeld een lastige situatie op het werk waar je niet doorheen komt. Maar een coach kan ook helpen wanneer je geen probleem hebt, bijvoorbeeld wanneer je een volgende stap in je loopbaan wilt zetten maar niet weet hoe je dat aan moet pakken.

Wanneer ga je naar een coach?

Psychologie Magazine heeft onderzocht wat de vijf meest voorkomende vragen zijn waarom mensen naar een coach gaan:

Wanneer je inzoomt op werkvragen, kan een coach helpen bij de volgende fasen[1]:

  1. Bij de start van een nieuwe rol;
  2. Wanneer je ergens langere tijd zit en je spanningen of problemen ervaart waar je zelf niet doorheen komt;
  3. Wanneer je weg wilt uit je huidige rol.

Wanneer je kijkt naar de meest gestelde coachvragen, valt op dat de meeste werk gerelateerde coachvragen in fase 2 of 3 zitten. Blijkbaar zoeken we minder hulp van een buitenstaander wanneer we net starten met iets nieuws.

Effectiviteit van coaching

Een coach kan veel inzichten geven over jezelf, wat je belangrijk vindt in je werk, hoe je werkt en wat het effect daarvan is op anderen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van coaching. De onderzoeken die er wel zijn gedaan, laten een licht positief beeld zien. Uit een overzichtsstudie van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat coaching een positieve invloed heeft op je prestatievermogen en vaardigheden, welzijn, werkhouding en weerbaarheid.

Vijf tips om een goede coach te vinden

OK, coaching kan dus effectief zijn. Maar hoe vind ik dan een goede coach? Dat is een goede vraag want er zijn heel veel coaches: in het voorjaar van 2019 stonden er 63.000 coaches geregistreerd bij de KvK! Vijf tips om een goede coach te vinden:

1. Een doorslaggevende factor voor een effectief coachtraject is of je een klik hebt met de coach. Het gaat hierbij vooral om vertrouwen: durf jij te laten zien waar jij echt mee zit? Maar ook: neem jij wat aan van de coach die tegenover je zit?

 

2. Vraagt de coach door over je vraag? Het is belangrijk om aan het begin van het traject een concrete en heldere vraagstelling te hebben. Zo kun je gericht werken aan een bepaald doel.

 

3. Heeft de coach een coachopleiding gevolgd en houdt hij of zij de kennis ook actueel? Dat is in ieder geval een teken dat de coach zijn vak serieus neemt en er tijd in steekt om zich te blijven ontwikkelen. 

 

4. Is er sprake van een gelijkwaardige relatie? Een goede coach spiegelt en laat je zelf ontdekken wat je kunt veranderen. Let er dus op dat een coach niet te veel adviezen geeft of zelf veel aan het woord is.  

 

5. Geen snelle oplossingen. Vaak ligt onder de coachvraag een patroon waarin je al langere tijd vastzit. Een goede coach heeft daarom geen snelle oplossingen en verwijst door naar andere specialisten wanneer dit nodig is.

Tot slot: een belangrijke succesfactor in het coachtraject is je eigen inzet en motivatie. Sta je er écht voor open naar jezelf te kijken? Meestal is een coachtraject een intensief, confronterend en heel persoonlijk proces. Dat valt of staat met een goede coach. Maar vooral ook met jezelf want alleen jij kunt je zelf veranderen en je eigen patronen doorbreken.

 

[1] Spiegel aan de top, over de praktijk van executive coaching, Yvonne Burger