Week van de bevlogenheid: vijf tips voor (weer) plezier in het werk


De week van 4 tot en met 8 juni is de week van de bevlogenheid. Bevlogenheid houdt in dat je enthousiast bent over je werk. Je doet het omdat je het graag wilt, niet omdat het moet. Maar iedereen kent wel momenten dat het tegenzit op het werk. Vaak is dat snel weer over. Maar wat doe je wanneer het wat langer duurt? Lees mijn vijf tips om weer met plezier (of zelfs bevlogen) aan het werk te gaan.

Bevlogenheid

 

Tip 1: Doen wat je kunt … én wat je leuk vindt!

Een veelgehoord advies is dat je moet investeren in wat je kunt. Dat is beter dan de focus te leggen op verbeteren wat je niet kunt. Ik wil daar nog aan toevoegen dat het ook belangrijk is dat je het leuk vindt. En hoewel je vaak leuk vindt wat je kunt, is dat niet altijd het geval. Daarom: doe wat je kunt én leuk vindt.

Tip 2: Kom uit je comfortzone

Ontdek nieuwe kanten aan jezelf. Doe dingen die je niet eerder gedaan hebt. Neem zelf het initiatief om iets te organiseren of te doen waar jij energie van krijgt. Kom uit je comfortzone. Je zult zien dat je versteld zult staan van jezelf. Lukt het een keertje niet? Geeft niets! Het is goed dat je het geprobeerd hebt, leer er van en ga gewoon verder. Het is een manier om je zelfvertrouwen te vergroten, een belangrijke energiebron voor werkplezier.

Tip 3: Wees hoopvol

Hoop is belangrijk voor een gelukkig leven, bijvoorbeeld in het omgaan met tegenslagen. Mensen zijn hoopvol als je een doel hebt dat je graag wilt bereiken, iets dat belangrijk voor je is en waar je waarde aan hecht. Daarnaast is het belangrijk dat je ook weet hoe je je doel gaat realiseren.

Tip 4: Droom vanuit ‘ja’

De meeste mensen zijn geneigd om te denken vanuit het negatieve (het NEE-gebied). Dit is ook belangrijk om te doen want juist problemen zijn een belangrijke motivatie voor verandering. Het is echter ook van belang te denken vanuit het positieve (het JA-gebied). Want daar zoek je naar de oplossingen voor de problemen die vanuit het NEE-gebied op je afkomen. Tijd doorbrengen in het JA-gebied is dus heel effectief!

Tip 5: Veerkracht

Het omgaan met tegenslagen is ten slotte de laatste tip. Want het zit altijd weleens tegen. Ook in je droombaan zijn er dingen die niet lukken of anders lopen dan je had gedacht. Dat is een gegeven. De manier waarmee je er mee omgaat, bepaalt of dat leidend is of niet. Voor veerkracht is het bijvoorbeeld belangrijk dat je goede relaties in je omgeving hebt.

Op zoek naar werkplezier?

Je kunt vaak veel meer dan je denkt en dingen écht zelf veranderen. Wil jij dat ook? Stuur dan een mail naar info@nathaliecoacht.nl om regelmatig tips en interessante artikelen te ontvangen. Heb je behoefte aan meer en wil je een coachtraject starten? Dat kan natuurlijk ook. Mail me en we maken een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Het is tijd voor jou. Het is tijd voor plezier in je werk!