Maak werk van je werkgeluk


Wist je dat werknemers die zich gelukkig voelen op hun werk, 31% productiever en drie keer creatiever zijn dan anderen? En dat werkgeluk de winstgevendheid van organisaties met 147% verbetert? Dat blijkt uit het MTO Werkgeluk van Newcom.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk ervaar je als je positieve emoties voelt, plezier hebt in je werk, je voldoening voelt door het benutten en groeien van je eigen talent en je het gevoel hebt bij te kunnen dragen aan een hoger doel. Maar weet jij wat je eigen talenten zijn? En heb jij duidelijk voor ogen aan welk hoger doel je wilt bijdragen?

Zingeving in het werk

Het is vaak een van de lastigste vragen: wat betekent voor jou zingeving in je werk? Voor veel mensen is werk meer dan alleen zorgen dat er geld op de plank is om te kunnen leven. Werk moet ook zinvol zijn, aansluiten bij waarden en doelen die iemand belangrijk vindt. Zinvol werk kan voor iedereen anders zijn. Vaak zie je dat dit gedurende een loopbaan ook verandert. Als twintiger is persoonlijke ontwikkeling vaak belangrijk, als dertiger en veertiger is autonomie en vrijheid belangrijk, terwijl voor een vijftiger verbinding en met plezier werken weer belangrijker is.

Het is van belang soms weer eens de tijd te nemen en te reflecteren. Om uit de waan van de dag te stappen en stil te staan bij je werk. Doe ik mijn werk nog wel met plezier? Waarom doe ik wat ik doe? Inzicht in jezelf, in waarden die voor jou belangrijk zijn en weten wat jou drijft in je werk, is een belangrijke basis om de antwoorden te vinden op deze vragen.

Inzicht in jezelf: drijfveren, talenten en waarden

Inzicht in je drijfveren en talenten geeft antwoord op de vraag: wat heb ik nodig? Het maakt duidelijk waarom je reageert zoals je reageert. Maar ook hoe je op anderen reageert. Het werkt als een kompas bij de keuze van doelen, zowel persoonlijk als zakelijk. Een van de manieren om je drijfveren inzichtelijk te krijgen, is de TMA-methode. Hiermee krijg je inzicht in je talenten, competenties en ontwikkelmogelijkheden.

Daarnaast zijn ook je persoonlijke waarden belangrijk. Waarden zijn verklaringen over wat je met je leven wilt doen, waar je voor wilt staan en hoe je je wilt gedragen. Het zijn persoonlijke principes die je leiden en motiveren. Voorbeelden van waarden zijn: respect, persoonlijke groei of creativiteit.

Meer informatie

Wil je meer weten over zingeving in je werk, talenten en drijfveren? Stuur dan een mail naar info@nathaliecoacht.nl Of kijk welke coachtrajecten ik aanbied. Goed om te weten: ik ben gecertificeerd voor het afnemen van een TMA.