Beter omgaan met werkstress


Veel mensen ervaren werkstress. We denken meestal dat dit komt door te veel te werken. Maar de oorzaak is vaak dat we te weinig opladen. Ga beter om met werkstress door een betere balans aan te brengen tussen energiegevers en -nemers.

Stel prioriteiten

Stop de meeste tijd in dingen waar je energie van krijgt. Om hier achter te komen, hou je een week lang een lijst bij van dingen die je doet en waar je energie van krijgt. Schrijf ook op welke dingen energie van je vragen. Ten slotte kijk je hoeveel tijd je kwijt bent met de energiegevers en -nemers. Hoe is jouw balans?

Doseer

Je energie is beperkt. Neem je een energievreter erbij? Zorg er dan ook voor dat er eentje wegvalt.

Neem de tijd. Dit klinkt heel tegenstrijdig want die tijd heb je juist niet. Maar het zit in kleine dingen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ’s ochtends genoeg tijd hebt om de trein te halen. Dat kan al een stressmoment schelen.

Zorg op je werk voor voldoende pauzemomenten. Een pauzemoment kan altijd: loop naar het koffiezetautomaat, maak een rondje buiten of praat even met een collega. Door afstand te nemen en los te laten, zul je zien dat je daarna vaak een oplossing vindt voor het vraagstuk waar je mee bezig was.

Wissel af

Beloon jezelf met iets dat je leuk vindt, wanneer je net iets hebt gedaan dat negatieve energie van je heeft gegeven.

Begin met kleine veranderingen: op het werk en thuis. Laat je hoge eisen los en kijk met compassie naar jezelf.

Meer informatie

Wil je meer weten over het vinden van een juiste balans tussen werk en privé? Of wil je beter leren omgaan met werkstress? Neem dan contact met me op door een mail te sturen naar info@nathaliecoacht.nl . Het eerste kennismakingsgesprek is altijd vrijblijvend!