Hoe maak je goede voornemens?


Het is de tijd van de goede voornemens. Maar hoe zorg je ervoor dat je je voornemens zo maakt dat je ze ook kunt waarmaken? Oftewel: hoe maak je goede voornemens? Een checklist.

Wees inspirerend

Maak doelen levendig en inspirerend. Dat zorgt er voor dat je meer betrokken en gemotiveerd bent.

Daarnaast is het belangrijk dat doelen uitdagend én haalbaar zijn. Juist deze balans is moeilijk in het stellen van doelen en tegelijkertijd een basis voorwaarde. Te ambitieuze doelen zijn te moeilijk om vol te houden, te makkelijke doelen stimuleren onvoldoende.

Wees concreet

Zorg er voor dat je doelen heel concreet zijn geformuleerd. Daardoor zijn ze te monitoren. Heel belangrijk want zo weet je of je op de goede weg zit. Maar ook: zo kun je jezelf belonen wanneer je een belangrijke tussenstap gehaald hebt.

Stuur je gedrag

Als je geen doel hebt, maakt het niet uit wat je doet. Maak dus doelen die je gedrag sturen. Je zult dan merken dat doelen die goed geformuleerd zijn, helpen in het nemen van beslissingen. Ze zorgen namelijk voor focus en richting.

Zet hulpbronnen in

Heb jij je voornemen goed geformuleerd? Dan nog een tip: zorg voor hulpbronnen. Vertel aan anderen wat je goede voornemen is. Dat maakt dat je minder snel opgeeft (je moet dan immers ook vertellen dat het je niet gelukt is) én het zorgt er voor dat iemand je kan helpen wanneer je een moeilijk moment hebt.

Heb je weleens gedacht aan een coach om je te helpen je doelen te realiseren? Stuur een mail naar info@nathaliecoacht.nl en ik help je graag. Het kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend!