Je loopbaan na je 50e vormgeven


`Ouder worden is een fascinerend proces, waarin we worden wie we altijd al hadden moeten zijn.´ Het is een uitspraak van David Bowie een persoon die zich telkens opnieuw uitvond. Zo rond hun 50e maken veel mensen in hun werk een pas op de plaats en maken zij de balans op. Na het doorgroeien en continu ontwikkelen, is dit vaak een kruispunt in iemand zijn loopbaan. Een groot deel van het werkende leven zit er op en tegelijkertijd liggen er nog een flink aantal jaar voor hem of haar.

Sommigen zijn al bezig met het nadenken over het afbouwen, anderen hebben gezondheidsproblemen en weer anderen staan nog volop in het werk. De doelen in deze loopbaanfase kunnen dan ook heel divers zijn: een beperkt opgebouwd pensioen aanvullen, het omgaan met beperkingen in de belastbaarheid of juist nog één keer van baan willen veranderen. Maar hoe geef je je loopbaan na je 50e vorm? Wat kan dan nog en wat niet meer? Hoe realistisch is het nog een verandering te willen? Zeker in deze onzekere economische periode.

Het pad vervolgen of veranderen

Het begint natuurlijk allemaal met de vraag wat je nu eigenlijk (nog) wilt. Een vraag die lastig is te beantwoorden, zeker wanneer je al jaren een bepaalde weg bent ingeslagen. Een weg waarin je kennis en ervaring hebt opgebouwd, waarin je je vertrouwd (en gewaardeerd) voelt. Om dan op een afstand daarnaar te kijken en je af te vragen of dit nog steeds het pad is dat je wilt bewandelen, vraagt durf, zelfreflectie, creativiteit en verbeeldingskracht.

Want het is inderdaad vaak makkelijker het pad gewoon te blijven vervolgen. Des te meer omdat een nieuw pad onzekerheden en risico’s met zich meebrengt. Een andere (invulling van je) baan kan het verlies van geld en/of status betekenen. Wanneer je je leidinggevende rol op wilt geven en terug wilt gaan naar een adviserende rol, zul je dit vaker moeten uitleggen op feestjes dan andersom. En ook dat is vaak een belemmering: het gaat niet alleen om jezelf, het gaat ook om anderen om je heen.

Onbenutte talenten

Waarom er dan toch serieus overwegen je loopbaan na je 50e te veranderen? Omdat het je veel kan opleveren. Het investeren in een nieuwe baan of een andere invulling geven aan je huidige baan, kan ook veel energie geven. Het kan leiden tot het inzetten van talenten die je tot nu toe onbenut hebt gelaten. Ook financieel hoeft het niet altijd nadelig uit te pakken. Wellicht kun je langer doorwerken dan je anders zou hebben gedaan waardoor je je inkomsten over een langere periode uitspreidt. En het hoeft niet meteen een heel andere baan bij een heel andere werkgever in een heel andere sector te zijn. Er zijn tegenwoordig vele werkvormen mogelijk. Je kunt ook wat minder gaan werken in je huidige baan zodat je er als zzp’er naast kunt werken.

Aan de knoppen draaien

Wanneer je de verschillende mogelijkheden onderzocht hebt, zul  je een keuze moet gaan maken: ga je het nieuwe pad inslaan of zie je er toch vanaf? Onderstaande grafiek kan je helpen bij het maken van deze keuze.

Keuze maken in je loopbaan na je 50e

Kom je uit in het vak ‘aantrekkelijk, niet haalbaar’? Kijk dan aan welke knoppen je kunt draaien om je wens toch (enigszins) in te kunnen vullen. Misschien moet je het niet zoeken in een andere baan maar in vrijwilligerswerk of in een hobby.

Ga je op wel op zoek naar ander werk, dan is de neiging snel om naar andere werkgevers te kijken. Maar kijk ook eens met andere ogen naar je huidige werkgever. Want wanneer je duidelijk hebt wat je wilt, zijn er wellicht intern mogelijkheden. Mogelijkheden die je eerder niet zag omdat je er niet op die manier naar keek.

Brede blik

De huidige economische situatie is onzeker. De berichtgeving wisselt van de zwaarste economische crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw tot een iets optimistischer beeld dat de economie zich sneller herstelt dan gedacht. Uitvinden wat je nu echt wilt en hoe je dat precies vorm gaat geven, kost veel tijd. Misschien moet je nog in jezelf investeren, bijvoorbeeld door het volgen van een cursus of opleiding. Die tijd kun je juist nu gebruiken. Kijk daarbij vooral met een open en creatieve blik en creëer een breed perspectief. Dan is vaak veel meer mogelijk dan je had gedacht om te worden wie je altijd al had moeten zijn.

 

Bronnen:

  • Loopbaanvisie, januari 2011
  • De volgende stap, Ane Sijsma, 2016
  • Psychologie magazine zomerboek, 2018