Vijf regels voor meer grip op je persoonlijke ontwikkeling


De manier waarop je denkt, hebben een grote invloed op je persoonlijke ontwikkeling. Met de volgende vijf regels heb je een basis hoe je het aan kunt pakken.

1. Focus op wat je wilt

Bij jezelf ontwikkelen, is de focus van je aandacht belangrijk. Waar richt je deze op? Richt je op wat je wél wilt in plaats van wat je niet wilt.

2. Visualiseer je toekomst

Dromen is goed, dat geeft je een richting. Maak deze droom vervolgens zo concreet mogelijk: waar ben je? Hoe ziet het er uit? Wat doe jij? Hoe reageren andere mensen? Hoe concreter, hoe beter want dan kun je er op sturen.

3. Maak er een wens of verlangen van

Positieve emoties helpen: je leert dan namelijk makkelijker. Zorg er daarom voor dat wat je wilt bereikt, een wens of verlangen in zich heeft.

4. Herhaal, herhaal, herhaal

Jezelf ontwikkelen betekent ook heel veel oefenen. ‘Oefening baart kunst’ is niet voor niets een gezegde dat al heel lang bestaat.

5. Vraag hulp

Ontwikkelen kun je niet alleen. Zorg er daarom voor dat je goede ondersteuning hebt. Iemand die je een duwtje geeft wanneer je het nodig hebt. Of iemand bij wie je altijd terecht kunt met een vraag. Ook iemand die je eerlijke feedback geeft, is goud waard.

Met deze vijf regels, krijg je meer grip op je persoonlijke ontwikkeling. Heb jij een stok achter de deur nodig om hiermee te beginnen én het vol te houden? Dan is een lifcoachtraject iets voor jou!