Uit onderzoek van de Intelligence Groep blijkt dat in de afgelopen twintig jaar de arbeidsmarkt een stuk minder transparant is geworden. Wat maakt dat je zo lastig een geschikte vacature vindt?
Tien redenen
De volgende tien redenen* zorgen er voor dat de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt elkaar maar moeilijk weten te vinden:
- Er zijn meer dan 13.000 websites die alleen maar vacatures tonen.
- Er zijn meer dan 50.000 websites waarop vacatures staan.
- We onderscheiden ongeveer 430 beroepsgroepen en bedenken daar 200.000 verschillende namen voor.
- Online vacatures zoeken is een kunst die niet iedereen beheerst.
- Er staan veel spookvacatures (vacatures die niet bestaan of al ingevuld zijn) online.
- In veel vacatures staat weinig concreets over het werk dat je moet gaat doen.
- Gemiddeld staat een vacature op zes verschillende websites.
- Werkgevers posten op andere websites dan die waarop werknemers zoeken.
- Het UWV verstrekt uitkeringen, maar helpt niet met zoeken.
- Er zijn allerlei belemmeringen om van sector of branche te veranderen.
Toch die baan vinden die je graag wilt
Een belangrijke basis hiervoor is zelfkennis. Wat zijn je kwaliteiten? Wat zijn valkuilen? In welke omgeving kom je goed tot je recht? In welke minder? Wat verwacht jij in je baan, bijvoorbeeld qua kantooromgeving, salaris, soort contract, etc.?
Een volgende stap is dan om inzichtelijk te krijgen wat je doel is: wat drijft jou? Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit? Wanneer je deze inventarisatie gedaan hebt, weet je waar je naar op zoek bent. Vervolgens kun je gaan uitzoeken welke mogelijkheden hierin zijn om een baan te vinden. Of welke alternatieven er zijn. Dit kun je bijvoorbeeld ontdekken door het voeren van netwerkgesprekken.
Weg banen in online jungle
Deze stappen maken nog steeds niet dat het makkelijk is een geschikte baan te vinden in de online jungle. Ze zorgen wel voor focus en een gerichte zoektocht. Om jezelf een weg te banen in de (online) arbeidsmarkt, zijn goede (online) sollicitatievaardigheden een ‘must’. Denk aan kennis van LinkedIn en Facebook, het voeren van netwerk- en sollicitatiegesprekken. Hou de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt bij want die verandert snel. Video’s zijn bijvoorbeeld steeds vaker onderdeel van de sollicitatieprocedure. En wat dacht je van solliciteren bij een algoritme? Het is dus belangrijk je (online) vaardigheden te ontwikkelen én bij te houden. Alleen zo kun jij je weg vinden op de arbeidsmarkt.
Meer informatie
Wil jij hulp bij het solliciteren? Bijvoorbeeld bij het schrijven van een goed online profiel, je motivatie voor een functie of je voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Neem dan contact met me op door een mail te sturen naar: info@nathaliecoacht.nl
Het eerste gesprek is altijd gratis en geheel vrijblijvend.
* Bron: Intelligence Group, De beroepsbevolking heeft recht op een transparante arbeidsmarkt, januari 2018