Hoe ga jij om met gedoe? Een aantal inzichten op een rij


Onlangs had ik een netwerkavond over ‘Gedoemanagement’, een boek van Frank Schurink. Wanneer is iets gedoe? Hoe  herken je het? En wat kun je er aan doen? Een paar interessante inzichten op een rij:

Soorten gedoe

Wist je dat er elf soorten gedoe zijn? Gedoe gaat meestal over:

 1. Begrijpen en begrepen worden.
 2. Financiën en bezit.
 3. Respect en waardering.
 4. Verwachtingen en teleurstellingen.
 5. Vertrouwen, zelfvertrouwen en wantrouwen.
 6. Opvoeding en afkomst.
 7. Hoop, wanhoop en liefde.
 8. Gezondheid en ziekte.
 9. Verveling en stress.
 10. Stagnatie en zelfontwikkeling.
 11. Anders, afwijkend en disciminatie.

Herken gedoe

Gedoe herken je doordat je automatisch gaat reageren, in een herkenbaar patroon. Vaak wil je daarbij de schuld aan een ander geven. Je ervaart het gedoe echt fysiek en je voelt je er door overvallen. Wanneer je gedoe hebt, heb je minder energie. Die besteed je namelijk aan piekeren en malen.  Ook voel je je vaak eenzaam wanneer je gedoe hebt.

Uit het gedoe komen

De eerste stap om uit het gedoe te komen, is het gedoe te omarmen. Accepteer dat de situatie is zoals hij is. De volgende stap is er geen betekenis aan toe te voegen. Gedoe bestaat namelijk alleen wanneer jij er gedoe van maakt. Dit kun je doen door met meer afstand en objectief naar de situatie te kijken. Kijk alleen naar wat er gebeurt en oordeel niet. Jezelf niet én de ander niet. Je kunt het gedoe overigens het best delen met anderen. Maar blijf er niet in hangen, het is belangrijk het los te laten. Bijvoorbeeld door interesse te tonen in iets buiten je eigen hersenpan.

Eenvoudig? Nee, het is een heel gedoe…

Nathalie coacht! Van Delft, Den Haag, Leiden en Haarlem

Mijn naam is Nathalie van Delft en ik ben loopbaan coach in de regio Delft, Den Haag, Leiden en Haarlem. Ik coach mensen die pas zijn begonnen met werken tot mensen die richting pensioen gaan. Heb jij een loopbaanvraag? Lees er meer over mijn aanbod.