Wat drijft jou?


Drijfveren zeggen iets over motivatie, houding, voorkeur en waarden. Drijfveren zijn dynamisch: ze kunnen bijvoorbeeld veranderen door de tijd heen of door de ervaring die je opdoet. Het is belangrijk inzicht te hebben in je drijfveren want ze geven aan wat je beweegt in je leven én je werk.

Inzicht in drijfveren geeft antwoord op de vraag: wat heb ik nodig? Het maakt je duidelijk waarom je reageert zoals je reageert. Maar ook hoe je op anderen reageert. Het helpt jezelf en anderen beter te leren begrijpen. Het werkt als een kompas bij de keuze van doelen, zowel persoonlijk als zakelijk.

Drijfveren en kwaliteiten

Er zijn verschillende tests die inzichtelijk maken wat je drijfveren zijn. Een test die zich met name richt op de persoonlijkheid van iemand, is de kleurentest. Hierin staan negen verschillende drijfveren centraal:

  1. Geborgenheid, veiligheid en eenheid
  2.  Snelheid en kracht
  3. Genieten en ontspannen
  4. Orde en zekerheid
  5. Zorg voor anderen
  6. Doelgerichtheid en ambitie
  7. Sensitiviteit en creativiteit
  8. Denken en waarnemen
  9. Idealisme.

Deze drijfveren kunnen gekoppeld worden aan kwaliteiten. Wanneer je bijvoorbeeld op de drijfveer ‘Orde en zekerheid’ hoog scoort, beschik je vaak over de kwaliteiten ‘grondigheid’ en ‘gestructureerdheid’.

Het geeft ook inzicht in valkuilen. Starheid is vaak een valkuil van iemand die gedreven wordt door grondigheid. De uitdaging is dan ook voor deze persoon om dingen los te laten. En vaak heeft hij of zij een allergie voor mensen die nonchalant zijn.

Deze persoon zal het best tot zijn of haar recht komen in een werkomgeving die duidelijk gestructureerd is, bijvoorbeeld een hiërarchisch ingestelde omgeving als de politie. Ze zullen waarschijnlijk minder goed tot hun recht komen in een heel vrij en ongebonden beroep.

Meer informatie

Wil je deze (betaalde) test een keer doen, een toelichting van mij krijgen en een overzicht krijgen van vijf kernkwaliteiten? Stuur dan een mail naar: info@nathaliecoacht.nl

Bekijk hier de Voorbeeldrapportage kleurentest